var sc_project=12766302; var sc_invisible=1; var sc_security="13362047"; " class="i5">

12/05/2022

Blog Post

ExoWalk

 
 
var sc_project=12766302; var sc_invisible=1; var sc_security="13362047"; " class="i2 un9">

Dragi cititori,


        Astăzi se lansează site-ul proiectului nostru ExoWorld Walk care pentru noi reprezintă prima interacțiune a proiectului nostru cu publicul larg.

Dragi cititori,


A venit în sfârșit vremea bună și ne putem în sfârșit plimba în aer liber. Și tocmai despre plimbare și implicit conexiunea cu Natura și beneficiile ei, vreau să vă vorbesc și eu în blogul de azi.


Conform specialiștilor, relația noastră cu Natura este vitală pentru sănătatea noastră emoțională, psihică și chiar fizică. O relație cu Natura presupune că într-o mai mică sau mai mare măsură noi observăm, apreciem și ne gândim la natura care ne înconjoară. Beneficiile conexiunii cu Natura sunt pe măsura calității relatiei. Adică într-o relație ideală cu Natura, ne simțim conectați la ea, ne simțim atașați emoțional de Natură. O astfel de conexiune se poate obține prin activități care implică toate simțurile noastre în dezvoltarea relației cu Natura: apreciem furmusetea naturii ascultând trilul păsărilor, atingând scoarța copacilor, mirosind florile, simtind adierea vântului, simțind chiar lumina printre crengile copacilor la plimbare prin pădure, plantând în grădina, etc. Chiar și  la nivel fizic suntem conectați cu Natura, spre exemplu este constatat ca intunecimea nopții influențează calitatea somnului, dar despre pastrarea calității cerurilor întunecate vom vorbi într-un alt articol. 


Nu trebuie să fim tot timpul în Natura pentru a fi conectați la ea. Faptul ca ne gândim la Natura și o apreciem, chiar și urmărirea unor documentare despre Natura ajuta. Dar nu uitați, beneficiile sunt pe măsură calității relației cu Natura!!!


Care anume sunt beneficiile? În primul rând oamenii conectați la Natura sunt mai Fericiți. Conform unei cercetări a Fundației pentru Sănătate Mintala din Marea Britanic, publicată în revista Nature,  Natura poate genera o multitudine de emoții pozitive cum ar fi calm, bucurie, creativitate și chiar poate facilita concentrarea. Conexiunea cu Natura reduce nivelul stărilor de depresie și  anxietate. Însă, O natura murdarita cu gunoaie aruncate ici colo nu ajuta la depresie.


Natura e peste tot suntem obișnuiți sa spunem, dar recunoaștem ca ne plac unele locuri din Natura mai mult ca altele, ca ne putem conecta cu Natura mai bine într-un anume parc sau la plimbare cu bicicleta printr-o anume pădure. De ce? Pentru ca din nou calitatea contează. În era moderna în care trăim, calitatea spațiilor deschise include proximitate, accesibilitate pentru toți și atmosfera plăcută fără factori care sa tulbure și sa distragă cum ar putea fi gălăgia, sentimentul de teama sau de nesiguranță toate amprente umane asupra spațiilor verzi din parcuri. 


Concluzia articolului din Nature este că atenția tuturor trebuie sa se mute de la a face pe ceilalți să viziteze anumite locuri din natura, la a ne concentra pe modul în care acești oameni în Căutare de Natura pot sa se conecteze la ea într-un mod cât mai profund.


Calitatea relației cu Natura este cea care ne aduce beneficiile și dacă va gândiți bine tot ce trebuie sa punem din partea noastră pentru a ne conecta cu Natura este bucuria de a fi aici și acum…

                                                               Dana Ficut-Vicas, 12 Mai 2022

To comment, press the button:

Pentru a posta un comentariu:

Instrucțiuni pt. postarea comentariilor:

1. Vă rugăm introduceți textul în câmpurile  (Nume și Mesaj) de mai jos și apoi apăsați butonul Post .

2. Nu uitați să fiți respectuoși atât în atitudine cat și în limbaj!!!

3. Țineți cont de faptul că mesajul Dvs. NU va apărea instant pe această pagină!!!

20/03/2022

Blog Post

ExoWalk

 
 
var sc_project=12766302; var sc_invisible=1; var sc_security="13362047"; " class="i2 un11">

    Povestea proiectului nostru a început în august anul trecut sau poate chiar mai demult, mult mai demult. Noi autoarele proiectului suntem cercetătoare în astronomie la Observatorul Astronomic Cluj-Napoca al Filialei Cluj a Academiei Române. Ca și astronomi petrecem mult timp în fața calculatoarelor reducând date, făcând modelări de orbite spațiale, căutând răspunsuri la întrebări științifice complexe. Problemele de știință sunt atât de fascinante încât uităm ușor de ora de prânz, de ora de terminare a programului și de multe ori ducem problemele acasă în gândurile noastre și creierele noastre care obosesc căutând soluții. Oboseala aceasta noi o tratăm cu plimbări prin Natură și Natura din Grădina Botanică Cluj-Napoca, vecina Observatorului Astronomic Cluj-Napoca, ne-a odihnit mințile, ne-a distras de la frustrările nereușitelor, ne-a ajutat să perseverăm , dar mai ales ne-a inspirat…

        Azi vară, ne-am gândit să oferim și publicului larg această terapie în Natură, această experiență a inspirației, a motivării, a creșterii ca ființă prin conexiunea cu Natura și chiar cu Universul. Am gândit mai întâi plimbarea și expoziția în Grădina Botanică, care sunt sufletul proiectului nostru de unde și numele proiectului Despre ExoLumi în plimbare prin Grădina Botanică Cluj-Napoca (ExoWorld Walk în the Botanic Garden of Cluj-Napoca). Pentru a promova și susține plimbarea și expoziția ExoWorld Walk am adăugat website-ul proiectului și atelierele de astrobiologie, pe care le-am gândit ca unelte de interacțiune cu publicul larg, cu Dvs. 

  Astrobiologia este disciplina care îmbină domeniul astronomiei cu cel al biologiei în căutarea și cercetarea Vieții în Univers. Noi am ales ca temă a proiectului Astrobiologia pentru a onora conexiunea cu Natura și cu Universul pe care o promovăm prin acest proiect și pentru a reaminti publicului larg cât de speciali suntem fiecare dintre noi, inclusiv planeta noastră. Cercetările în domeniu avansează cu rapiditate și totuși până în acest moment nu s-a găsit o altă planetă Pământ.                

      Aceasta ne face speciali dar trebuie să ne facă și protectori cu comoara noastră Pământul, conștientizând că nu există un Pământ de rezervă care așteptă undeva în Universul apropiat să ne găzduiască după ce am epuizat resursele propriei planete . 

        Proiectul ExoWorld Walk cum ne place nouă să îl alintăm a făcut azi primul pas către Dvs. Următorul nostru pas va fi inaugurarea expoziției și a plimbării ExoWorld Walk care va avea loc în curând. Când anume? Vă rugăm să urmăriți website-ul nostru care pe pagina Acasă are un panou de anunțuri. Website-ul nostru este viu prin urmare în continuă evoluție, cu noi și noi materiale și activități în pregătire pentru Dvs. Urmăriți-ne și lăsați-ne din gândurile voastre să creștem împreună!

                                                           Dana Ficut-Vicas, 11 Aprilie 2022

Dragi cititori,


        Astăzi se lansează site-ul proiectului nostru ExoWorld Walk care pentru noi reprezintă prima interacțiune a proiectului nostru cu publicul larg.

To comment, press the button:

Pentru a posta un comentariu:

Instrucțiuni pt. postarea comentariilor:

1. Vă rugăm introduceți textul în câmpurile  (Nume și Mesaj) de mai jos și apoi apăsați butonul Post .

2. Nu uitați să fiți respectuoși atât în atitudine cat și în limbaj!!!

3. Țineți cont de faptul că mesajul Dvs. NU va apărea instant pe această pagină!!!